Japani, aistien valtakunta

Japanese-shoes
Japani on pinta-alaltaan pieni. Silti sillä on valtavasti vaikutteita ja se vaihtelee neonvalaistuista ostoskaduista vanhanajan olkikattoisiin maataloihin. Vaikka samurait ovat vain muisto, heidän jättämänsä perintö näkyy vielä koululaisten univormuissa. Toimistotyön paineita puretaan kuumissa mineraalilähteissä tunnelmallisessa kuunvalossa bambulehvien katveessa. Japanissa värikkäät kimonot kaivetaan kaapeista tarvittaessa ja niitä kannetaan suurella ylpeydellä. Maan tarjonta vaihtelee yksinkertaisimmista maalaismarkkinoista hienostuneisiin tavarataloihin. Kulinaristi voi ihmetellä kuinka taidokkaasti paperiseinän takana vähemmän herkullisen näköisestä kalasta ja vihanneksista syntyy uskomattoman kaunis taideteos ja kuinka ruoka muuttuu unohtumattomaksi makunautinnoksi.

Kaikki on hillittyä, kaikki on pikkutarkkaa ja kaikki on puhdasta. Tarkkuus on Japanin suurin hyve. Pienentäminen on hyveistä kakkonen. Koska tilaa on vähän, kaikki pyritään tekemään pienemmäksi ja aina pitää varata hiukan enemmän tilaa ilolle korvaamaan mieleen hiipuvan tylsyyden. Kaikkialla on täyttä, mutta ei epäsiistiä – ahdasta, mutta ei tungosta – hankalaa, mutta kukaan ei valita. Japanissa kaikki on sallittua tiettyyn rajaan. Maa on kuin nurinperin, missä kirjojen lukeminen aloitetaan takakannesta ja poliisi pyöräilee jalkakäytävillä.

Matkailija ei voi lakata ihmettelemästä putiikkien hymyilevää henkilökuntaa, kumartavia rakennustyömiehiä, tietä neuvovaa poliisia eikä anteliaita torimummoja. On kuin heidän tehtävänsä ei olisi myydä vaatteita, rakentaa taloja, ottaa kiinni varkaita, vaan olla olemassa sinua varten, ettei sinulle sattuisi vahinkoa ja auttamaan, jos olet joutunut harhaan. Japanilaiset ovat ihmisläheistä kansaa. He haluavat varmistua, että vierailija on tyytyväinen.

Kun päätät lähteä Japaniin, on se matka tulevaisuuteen ja samalla kuin menneiden aikojen seikkailukertomus. Maa haluaa säilyttää perinteiset maalaisihanteensa jälkipolville ja kävijöiden ihasteltavaksi hyvin oikeudenmukaisella tavalla. Japani ei jätä ketään kylmäksi.

Matka Japaniin on matka elämään!