Käytännön ohjeita minshukussa ja ryokanissa yöpyville

NOUDATETTAVIA KÄYTÄNNÖN OHJEITA JA SÄÄNTÖJÄ

Spiritual-meditation1. Riisu kengät sisäänkäynnin luona ja käytä esille asetettuja tohveleita.

2. Riisu tohvelit heti kun astut huoneeseen, jossa on tatamimatot.

3. WC:ssä käyntiä varten on omat tohvelit. Kunnioita paikallista tapaa ja vaihda tohvelit japanilaiseen tapaan.

4. Useissa paikoissa WC:t ovat japanilaistyylisiä. Japanissa miehetkin istuvat kyykyssä. Jätä WC jälkeesi samaan kuntoon kuin se oli ennen sinua.

5. Mikäli huoneen hintaan sisältyy illallinen, isäntäväki haluaa tietää, mihin aikaan ateriat halutaan tarjoiltavaksi (yleensä 17–19). Illallinen tarjoillaan joko huoneessa tai ruokailuhuoneessa yhdessä muiden vieraiden kanssa. Päivällinen (ja joskus aamiainen) koostuu aina paikallisista erikoisuuksista, jotka keittiöhenkilökunta valmistaa huolella. On erittäin epäkohteliasta kieltäytyä syömästä tai pyytää tilalle jotain muuta. Aamiaiseksi syödään yleensä riisiä, grillattua kalaa ja misokeittoa sekä lisäksi jotain paikallista erikoisuutta. Jos haluat länsimaisen aamiaisen tai olet allerginen jollekin, ilmoita siitä jo ennen saapumistasi.

6. Ryokanissa henkilökunta sijaa illalla vuoteet.

7. Japanissa kylpyhuoneet ovat vieraiden yhteiskäytössä, naisille ja miehille omat. Joissain minshukuissa saattaa olla yksi kylpyhuone, jonka ovella on kyltti, joka kertoo kumman sukupuolen kylpyvuoro on. Ennen kylpyhuoneeseen menoa riisutaan yukata (huoneiden varustukseen kuuluva puuvillakimono) ja laitetaan se pukuhuoneen koriin. Kylpyammeeseen ei koskaan mennä suoraan, vaan ensiksi peseydytään suihkun tai hanan alla jakkaralla istuen. Jos hanaa ei ole, peseydytään vesialtaasta otetulla vedellä. Peseytymisen ja huolellisen huuhtelun jälkeen mennään pieneen altaaseen. Altaaseen mennään aina alasti. Altaan vesi on noin 40-asteista tai kuumempaa. Altaassa on tarkoitus istua, kerätä lämpöä ja antaa kehon rentoutua.

8. Aamulla ei koskaan nukuta pitkään, vaan ylös noustaan hyvissä ajoin. Aamiainen katetaan tiettyyn aikaan. Tarkista aina edellisenä iltana, mihin aikaan aamiainen tarjoillaan.

9. Moniin kysymyksiin vastataan usein ”silloin kun se sopii teille”. Älä kuitenkaan koskaan käytä hyväksesi tätä elettä, vaan ehdota jotain, joka sopii todennäköisesti molemmille osapuolille.