Kioto

Kehto japanilaisen kulttuurin

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Kiotoa pidetään Japanin kulttuurin kehtona ja siksi monet matkailijat valitsevat sen ensimmäiseksi matkakohteekseen. Täällä vaalitaan ja arvostetaan perinteisiä taidemuotoja enemmän kuin muualla. Kioton 1600 buddhalaistemppeliä ja 270 shintolaispyhäkköä ovat maailman suurimpia kulttuuriaarteita. Kioto vastaa ihastuttavalla tavalla lempinimeään: Hana no Miyako – kukkiva pääkaupunki. Käyntien kohokohtiin kuuluvat Kultainen Paviljonki, Kiyomizu-temppeli, Heian Jingu, Keisarin palatsi sekä Nijo-linna. Mainitsemisen arvoisia ovat myös pienemmät temppelit ja huvilat sekä niiden kauniit puutarhat. Kioton keskustassa voi kokea vilkkaat kansanmarkkinat Nishiki-kojissa, värikkäät korttelit Kiyamachissa, sekä tunnetut “Geishakorttelit” Gionin ja Pontochon. Kaupunki on helppo hahmottaa kuljitpa sitten pyöräillen, taksilla tai bussilla. Kioto, joka yli 1000 vuotta toimi keisarillisena pääkaupunkina, on rakennettu kiinalaisen esikuvan mukaan. Kioto, joka monta kertaa paloi ja ryöstettiin keskiajalla, on ainoa isompi kaupunki jota ei pommitettu toisen maailmansodan aikana. Historia kertoo, että USA:n sotavoimien ylipäällikön poika, joka kerran oli opiskellut Kiotossa, ylipuhui isänsä: “Kioto ei kuulu Japanille, Kioto kuuluu maailmalle”.

KEISARIN PALATSI

Turistit pääsevät vierailemaan Keisarin palatsissa, Kyoto Goshossa helposti verrattuna japanilaisiin, jotka joutuvat varaamaan käyntinsä kuukausia aikaisemmin. Turistit hakevat tänne sisäänpääsylupaa samoin kuin Sento Goshon puiston keisarillisiin huviloihin Katsuraan ja Shugakuiniin. Pelkkä muodollisuus – yleensä pääset vierailemaan jo seuraavana päivänä. Valtava puisto upeine palatsirakennuksineen aivan Kioton keskustassa tuntuu keitaalta suurkaupungissa ja on mukava vetäytymispaikka kadun melusta. Vaikka keisari asuu nykyään Tokiossa, uusi keisari kruunataan aina Kyoto Goshossa.

NIJO-LINNA

Nijo-jo oli Tokugawa-shogunaatin asuinpaikka Kiotossa ja on ainutlaatuinen muistomerkki senaikaisesta Japanin valtapelistä ja viekkaasta johtamisesta. Kuten Nikkossa Nijo-linnan rakentamiseen käytettiin Japanin parhaita puuseppiä ja taiteilijoita. Linna on Japanin parhaiten säilynyt palatsi. Kiehtova rakenne on satakielilattia, joka ääntelee sillä käveltäessä. Tämä linnunlaulua sirkuttava lattia on aikansa ihme ja arvoitus jopa nykytekniikalle. Jotta saisit käynnistäsi kaiken hyödyn, suosittelemme seuraamaan englanninkielisiä oppaita, jotka tekevät monta opaskierrosta päivässä.

KIYOMIZU-TEMPPELI

Tämä 1600-luvulta oleva temppeli on Kioton suosituin. Se on rakennettu paaluille korkealle kukkulalle. Keväällä sitä ympäröivät kirsikkapuut ovat täydessä kukassa, syksyllä koko puusto verhoutuu ruskaan ja vaahterat ilahduttavat hehkuvin punakeltaisin värein. Muuna vuodenaikana on vehreätä, mutta yhtä kaunista. Huikeat näkymät Kioton yli kruunaavat vierailun. Matka alas temppelistä kulkee mukulakivikujia Sannenzakaa ja Ninenzakaa pitkin – jotka ovat mitä ihastuttavinta Kiotoa. Täällä on pieniä teehuoneita ja paikallisia taidekäsityökauppa. Kioton status japanilaisen sivistyksen henkisenä ja kulttuuripääkaupunkina selittää perinteen ja osaamisen, kun puhutaan ensiluokkaisesta posliinin ja keramiikan valmistuksesta.

SANJUSANGENDO

Tähän kuuluisaan puurakennelmaan 1200-luvulta mahtuu 1001 laupeuden jumalatarta Kannonia esittävää, erinomaisesti tehtyä puuveistosta. Vaikuttavaa on, että kaikilla patsailla on erilainen kasvojen ilme. Kärsivällinen voi hakea omaa ilmettään, sillä sanotaan, että kaikki ihmiset voivat löytää täältä patsaan, jolla on kasvot kuin itsellä. Pitkä, suora, hallinmittainen veranta on palvellut jousiammuntaratana 1600-luvulta saakka. Ennätys on vuodelta 1686 ja sitä yritetään sinnikkäästi rikkoa kahdesti vuodessa järjestettävillä Toshiyan jousiammuntakilpailuilla 15. tammikuuta ja 2. toukokuuta.

Retkiä Mt Fuji