Tokio

Maailman suurinta metropoli

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Tokio on vastakohtien kaupunki, unelmamaakunta, joka tarjoaa ikivanhoihin kulttuuriperinteisiin pohjaavaa avantgarde-muotia. Pienestä kalastajakylästä Tokio on kasvanut Shogunin valtakeskukseksi, Japanin keskipisteeksi, maailman johtavaksi talousmahdiksi ja huvittelupaikaksi. On vaikea kuvitella nykyaikaisesta Tokiosta, että se on kaksi kertaa tuhoutunut maan tasalle 1900-luvulla, maanjäristyksessä ja sodassa.Tokiossa on vertaansa vailla olevaa elinvoimaa ja sykkivää elämänmenoa. Se on oma maailmansa.

Vain korttelin päässä jättimäisistä keskuksista löydät itsesi keskeltä pikkukaupungin rauhaa, hyörinää ja arkielämää, keskeltä tuttua ja turvallista maailmaa, jota et enää ehkä uskonut Tokiossa näkeväsi. Tokio muodostuu oikeastaan monesta tällaisesta pienestä kaupungista, joilla kaikilla on omat ominaispiirteensä. Vaikka Tokion matkan tarkoitus on useimmiten liikeasiat, huvittelu tai shoppailu, kannattaa silti huomioida kaupungin hyvin runsas ja vaihteleva kulttuuritarjonta. Nopein ja täsmällisin tapa liikkua on junalla ja metrolla. Ensikertalaisen kannattaa varata ainakin kolme päivää kaupungin eri osiin tutustumiseen.

Kaupungin koillisosat ovat kulttuuririkasta ja kansanomaista Tokiota, josta parhaana esimerkkinä ehkäpä Ueno-puisto ja sitä ympäröivät museot. Pitkää Ame-yokon liikekatua kulkiessasi aistit entisajan mustanpörssin tunnelman. Puistosta pohjoiseen Yanakan hautausmaan ympärillä on Shitamachi, alkuperäinen Tokio. Täällä vallitsee rauhallinen maalaisilmapiiri. Länteen on Asakusan alue ja lähellä Nakamisen värikäs kävelykatu, jossa on kaupan japanilaisesta rihkamasta taidokkaisiin käsitöihin. Nakamise-katu johtaa Tokion kuuluisimpaan Asakusa Kannonin temppeliin. Vähän etelämpänä on Akihabara Electric Town, maailman suurin elektroniikan ja laitteiden ostosalue.

Tokion sydämessä on Keisarin palatsi, jossa Shogun asui, kunnes keisari muutti sinne samettivallankumouksen aikana 1800-luvun lopussa. Sitä ympäröi valtava puisto, joka on auki vain kaksi kertaa vuodessa, uudenvuodenaattona ja keisarin syntymäpäivänä. Jos olet onnekas, voit nähdä vilaukselta keisariparin. Puiston vieressä sijaitsee Ginza, joka on maailman kalleinta tonttimaata. Täällä ovat sulassa sovussa korkeatasoiset tavaratalot, merkkiliikkeet, muodikkaat galleriat ja sivukatujen pienet baarit, joissa valmistellaan seuraavan päivän liikeneuvottelut. Kun teet retken O-Daibaan saat mahtavan kuvan Tokion siluetista. O-Daiba on Tokion kokeilusaari, jossa arkkitehdit ovat täysin vapaasti saaneet käyttää luovuuttaan. Niinpä tänne on rakennettu toimistorakennuksia, messuhalleja ja erityisesti naisille suunnattu vaikuttava ostosgalleria, jopa uimaranta. Paikka on virkistävä elämys etenkin, jos olet luullut, että Tokio on vain ahtaita kujia ja yksitoikkoisia betonirakennuksia.

Keskeisen Tokion tuntumassa on mahtava Roppongin huvittelukeskus, jossa on kortteleittain korkeita kapeita rakennuksia, joka kerroksessa huvittelua; ravintoloita, baareja, diskoja, yökerhoja ja klubeja. Roppongin vauhtipaikat yltyvät täyteen menoon vasta aamuyöstä. Länsi-Tokiossa on moderni Shinjukun ostosalue, jonka läpi kulkee päivittäin 5 miljoonaa ihmistä. Shinjuku jakautuu kahtia, länsipuolella pilvenpiirtäjien metsään ja itäpuolelta löytyvät trendikkäät tavaratalot ja muotiliikkeet. Vähän etelämpänä on aistikas Shibuya, nuoren kännykkä-sukupolven ostosparatiisi, Ayoamassa henkii hienostunut ja kosmopoliittinen ilmapiiri. Näiden keskellä sijaitsee Harajuku, maailman avantgarde-muodin keskus. Kaiken tämän nykyaikaisuuden keskellä on Meiji-Jingu -pyhäkkö, rakennettu 1920 Keisari Meijin kunniaksi. Meiji-Jingu on Japanin tärkeimpiä pyhäkköjä. Luonnollisen kaunis esimerkki Shinto arkkitehtuurista, jolla oli renessanssi Meiji kaudella. Pyhäisin on mukava seurailla vaikkapa shintolaistyylisiä hääkulkueita.

Maailman suurinta metropolia ei ole helppo mieltää. Itä ja länsi, vanha ja uusi, betonirakennusten, sähköjohtojen, liikenteen ja ihmisten sekoitus seuraavat täällä matkailijaa kaikkialla. Valtavaan tarjontaan ja elämänsykkeeseen totuttelemisen jälkeen opit kuitenkin tunnistamaan pian charmikkaat “irasshaimase”-huudahdukset ja niiden merkityksen, “tervetuloa”.

Retkemme Tokiossa