Vihjeitä ja hyviä neuvoja

Jos matkustat ensimmäistä kertaa Japaniin, on hyvä valmistautua etukäteen erilaiseen kulttuuriin. Tässä muutamia käytännön tietoja ja neuvoja ennen matkaa.

 

  • Icon_euroVALUUTTA
  • Icon_mobilePUHELIN
  • Icon_SuitcaseMATKATAVARAT
  • Icon_trainJULKINEN LIIKENNE
  • Icon_fork_spoonRAVINTOLAT
  • Icon_mangaAUKIOLOAJAT
  • Icon_creditcardMAKSUVÄLINEET
  • Icon_percentVERO
  • HISTORIA

Valuutta

Japanin valuutta on jeni ja se on ainoa käytössä oleva. Pankit ja suuret hotellit hyväksyvät matkashekit jeneinä ja dollareina. Vaihda matkavaluuttasi jo Suomessa (1000 JPY = n. 9,8eur).

Hintataso on hiukan halvempi kuin Suomessa ja tavaravalikoima huomattavasti suurempi.

Puhelin

Puhelinautomaatteja on runsaasti, niitä on helppo käyttää ja ne toimivat jenin kolikoilla ja puhelinkorteilla. Edullisinta on ostaa puhelinkortti, näitä myyvät convenience store -kaupat. GSM ei toimi Japanissa, mutta 3G puhelimet toimivat. Voit myös vuokrata matkapuhelimen Japanissa, lisätiedot toimistostamme tai klikkaa tästä.

Matkatavarat

Matkatavaroiden "express service" - lähettäminen Japanissa on helppoa, halpaa ja varmaa. Tämänkin asian hoidat parhaiten convenience storessa. Hinta on alk. 15eur/kolli, matkan pituudesta riippuen, ja toimitusaika on 1-2 päivää.

Julkinen liikenne

Japanissa on maailman tehokkain ja laajin liikenneverkosto. Varaa kuitenkin vaihtoihin reilusti aikaa. Julkinen liikenne toimii Japanissa vyöhykeperiaatteella: mitä kauemmas matkustat, sitä kalliimpaa. Lipun voi ostaa vain yhteen suuntaan. Bussiin voit nousta etuovesta tai takaovesta, noustessasi edestä maksat kiinteän hinnan matkan pituudesta riippumatta. Takaovesta noustessasi otat kupongin ja poistuessasi digitaalinen näyttö näyttää matkan pituuden ja rahamäärän, jonka maksat kuljettajan vieressä olevaan laatikkoon.

Metroon ja paikallisjunaan mennessäsi valitset taululta määränpään. Syötettyäsi rahan automaattiin voit nappia painamalla valita haluamasi määränpään, jonka jälkeen automaatti palauttaa vaihtorahat ja lipun. Jos et tiedä hintaa, maksa minimi, jolla pääset metroon tai junaan, ja saavuttuasi perille maksa mahdollinen erotus joko porttivahdille tai erillisessä "Fare Adjustment" -automaatissa päästäksesi ulos.

Ravintolat

Japanissa ravintolan ikkunoissa on koristeellisia muovisia ateria-asetelmia annoksista hintoineen helpottamassa valintaasi. Usein ravintolan vieressä on baari. Edukkaimpia ovat "izakaya"-kansanravintolat, jotka ovat usein kellarissa tai neljännessä kerroksessa. Kaikissa on värikuvin varustettu ruokalista. Sushi on halvinta pikasushi -baareissa, joiden liukuhihnalta on mahdollisuus valita erilaisia valmiita sushiannoksia. Japanilainen vihreä tee kuuluu ilmaisena lisäetuna. Hinta määräytyy lautasten värien ja lukumäärän mukaan. Japanissa ei jätetä juomarahaa.

Juomarahat

Juomarahaa ei Japanissa ole tapana jättää. Sen sijaan baareissa ja ravintoloissa lisätään usein 10 % pöytämaksu. Izakaya-baareissa tuodaan aina pikkusyömistä pöytään ja tästä tulee pieni lisämaksu loppulaskuun. Vesi
Voit huoleti juoda Japanissa vettä – sekä hotellien vesijohtovettä että ravintoloissa ja kahviloissa tarjottavaa jäävettä. Perinteisissä japanilaisissa ravintoloissa tarjotaan usein myöskin teetä.

Aamiainen

Vaihtoehtona kalliille hotelliaamiaiselle voit mennä japanilaisiin kahviloihin, jotka tarjoavat "morning service" -aamiaisen sisältäen kahvin, paahtoleivän ja salaatin edullisemmin. Convenience store -tyylisistä kaupoista voit ostaa tuoreita voileipiä ja täytettyjä riisipullia (onigiri).

AUKIOLOAJAT

Liikkeet ovat auki normaalisti klo 10.00 - 19.00, mutta monet paikat ovat auki klo 20.00 tai jopa myöhempäänkin myös viikonloppuisin. Monet tavaratalot ja liikkeet ovat kiinni jonkun arkipäivän. Pankit ovat avoinna klo 09.00 - 15.00 maanantaista perjantaihin. Posti on yleensä auki arkisin klo 09.00 - 17.00 ja lauantaisin 09.00 - 12.00.

Kaikkialla Japanissa on convenience store -kauppoja (japaniksi konbini), jotka ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa. Näistä mainittakoon 7-11, Lawson, Family Mart, Sunkus ja AMPM. Näillä on hämmästyttävän suuret valikoimat kaikenlaista tarpeellista tavaraa sekä uunituoretta pikaruokaa.

MAKSUVÄLINEET

Luottokortit kelpaavat lähes kaikkialla. Käteinen raha on välttämättömyys ainakin pienemmissä ravintoloissa ja liikkeissä sekä takseissa. Suosittelemme ottamaan matkakassan pääasiallisesti käteisenä ja luottokortin vain varalle, koska luottokorttien käyttö saattaa olla hankalaa ja nostopaikkojen etsiskely aikaa vievää.

VERO

Japanin arvonlisävero on 5 % ja tulee kaikkien tuotteiden hinnan päälle. Ravintoloissa lisätään vielä 8-10 % palvelumaksua. Hotellit perivät 10 % palvelumaksun paikan päällä tehtävän varauksen yhteydessä sekä 3 % turistiveron. Pienimmissä kaupungeissa ja ryokaneissa peritään palvelumaksu aina, vaikka varaus olisi tehty ja maksettu etukäteen.

Historia

Legendan mukaan Japani perustettiin vuonna 660 eKr., mutta arkeologit ovat yhtä mieltä siitä, että Japanin saariryhmällä on ollut asutusta jo ainakin 100 000 vuotta. Japanilla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, johon kuuluu erilaisia kulttuurillisia kausia ja sisällis- ja maailmansotia, mutta ehkäpä kaiken kiehtovin kausi on Tokugawa-klaanin hallitusaika (1603-1867), jolloin maa oli käytännöllisesti katsoen täysin suljettu ulkomaalaisilta.
Talous: Japanin taloushistorian kehitys on maailman tutkituimpia sen Meiji-restauraatiosta (1867) alkaneen vaikuttavan nousun ansiosta ensimmäiseksi ei-eurooppalaiseksi vallaksi ja toista maailmansotaa seuranneen ajanjakson ansiosta, kun tästä saarivaltiosta kehittyi maailman toiseksi suurin talousmahti.